“Hi ha coses que passen i no saps molt bé perquè passen. Jaume Jordà està al món del vi per alguna d’aquestes coses. Sempre hi ha hagut alguna cosa, des de petit, que m’ha fascinat del vi. Pensar que pots obrir una ampolla d’un lloc llunyà, amb una història a dins… i sentir coses. Aquesta connexió difícil d’explicar em porta on soc avui. No sé per què arribo aquí, però sé que vull ser aquí”.

“Intento defugir de les etiquetes, però a vegades ens ajuden a situar. Si hagués de definir vi natural, potser diria que un vi quan més despullat és i quan més espai de natura li deixés, més et transmet. Quan descobreixes el vi natural, entres en un altre món. És un vi que no té additius, amb fermentació espontània, no són filtrats ni clarificats… No tenen additius d’enologia per corregir qualsevol aspecte i tenen dosis molt baixes de sulfits”.

“Un vi natural no és només un vi sense sulfits. Va molt més enllà. Darrere una copa de vi hi ha molta història. Sovint el vi natural va lligat a pagesia, a artesania, una història personal, una filosofia. Crec que desvincular el vi d’una persona no té sentit.

Les etiquetes amb les quals hem classificat tradicionalment els vins, sovint no apliquen als vins naturals. Per exemple, parlem de negres, blancs o rosats. A vegades agafes un vi natural i és de color coure. Quina etiqueta li donem?”

“A través del vi natural, hi ha una nova oportunitat de dignificar la feina dels productors. Estem pagant el preu del raïm a un preu que no permet viure la gent de casa nostra. Així, els obliguem a produir massivament perquè la qualitat es valora amb unes variables insostenibles. El vi natural és una oportunitat en tota la seva dimensió. Nosaltres, com a mediterranis, hem de ser respectuosos amb el vi, amb la seva gent, i amb tot el que significa i ens aporta.“

“Intento entendre on puc aportar un espai de felicitat, des del vi. El vi el necessitem en l’èxit i en la derrota, en els bons moments i els que no ho són tant. El vi està lligat a l’emoció. A l’hora de recomanar un vi sempre intento veure primer la persona i mirar d’entendre què li pot venir de gust, quin és el seu estat en aquell moment o el moment per al qual vol el vi.”

“Som mediterranis, tenim vinya aquí. Per què hem d’anar a fora a buscar vins? Cada vegada busco més vins d’aquí. El criteri bàsicament és que el productor i jo ens sentim identificat en el mateix projecte d’avançar en el camí del vi natural. Clarament, un dels criteris de la selecció és que la història que expliquen estigui alineada amb el que també explica el vi. Que sigui autèntica i sincera.”

“És un espai que es va convertint en un espai de descoberta. Obrint ampolles, descobrint vi i compartint històries. Abans la gent sortia al carrer als vespres i s’asseia per compartir històries i arreglar la vida. Si a través del vi s’estableixen relacions humanes i sinergies, és magnífic. No és res pretensiós, només obrir les portes d’aquest espai.”

“El vi natural no porta additius i això, clarament impacta en la digestibilitat. És evident oi que prendre sulfits no ens ajuda? Bàsicament perquè no són substàncies naturals i el nostre cos és prou llest. Per això, el vi natural és molt més digestible que els que no ho són.”